نام جبرئیل یا جبراییل ۴ بار در عهد جدید وعهد قدیم آمدهاست که ۲ بار از آن در انجیل لوقابه عنوان مژدهآور تولد یحیی برای زکریا و مژدهآور تولد عیسی برای مریم آمدهاست.
در کتاب دانیال نبی آمده جبرئیل بهصورت انسان نازل میشود خوابش را برایش تعبیر کند اما جذبهٔ اوی باعث میشود دانیال از هوش برود.
در جای دیگر آمده جبرئیل در حین عبادت دانیال پروازکنان نازل میشود تا اسراری را برایش آشکار کند.
در یهودیت جبرئیل را در درجهٔ دوم اهمیت میدانند و میکاییل را بر آن ترجیح دادهاند چرا که جبرئیل را نازلکنندهٔ بلا و فرمان قتال و جنگ میدانستند.
در دانشنامهٔ معیار کتاب مقدس آمده: حضور جبرئیل در عهد عتیق نشاندهنده قدرت الهی است .
اما حضور او در عهد جدید علاوه بر قدرت الهی آرامشبخش واطمینانآفرین میباشد.
هر چهار بار حضور جبرئیل در کتاب مقدس بهنوعی بیانکنندهٔ وعدهٔ الهی به ظهور مسیح میباشد
جبرییل در قران
نام وی به صورت جِبریل سه بار در قرآن آمده است، هم چنین القاب او از جمله روحالامین چند بار در قرآن آمدهاست و وظیفهٔ اصلی او رساندن وحی گفته شدهاست.
در بعضی از سورههای قرآن همچون سوره آل عمران و مریم دربارهٔ مژدهٔ تولد عیسی و ظهور او بر مریم سخن گفته شدهاست.
آیههای ۹۷ و ۹۸سوره بقره دشمنی با او را همارزِ دشمنی با خدا میشمارد. شأن نزول این آیات را بهانهجویی یکی از علمای یهود به نام ابن صوریا دانستهاند که دلیل ایمان نیاوردن خود را حامل وحی بودن جبرئیل برای محمد میداند.
گوید جبرئیل شصت هزار بار و یا چهار هزار بار بر محمد نازل شده است.
از دیدگاه مسلمانان جبرئیل برای اولین بار در غار حرا آیات قران را بر محمد نازل کرد و در مدت رسالتش همواره یاور او بوده است.
بنابر روایات کتب اهل سنت و شیعه محمد دو بار جبرئیل را به صورت حقیقیاش دیده است، یک بار در افق اعلی و محمد از او درخواست میکند که شکل واقعیاش را ببنید و بار دیگر در معراج نزد سدرةالمنتهی در معراج او را به شکلی واقعیاش میبیند.
بهگفتهٔ محمد جبرئیل غالباً بهچهرهٔ جوان خوشرویی به نام دِحْیة بن خلیفه کلبی بر وی ظاهر میشدهاست.
جبرئیل معمولی همچون مردی معمولی با جامهای سبزرنگ و عمامهای ابریشمی، سوار بر اسب یا استر ظاهر میشدهاست
جبرئیل برای اولین بار در غار حرا آیات قران را بر محمد نازل کرد و در مدت رسالتش همواره یاور او بوده است. شرحِ صدرِ محمد و تطهیر آن به دست وی و میکائیل بوده است. وضو گرفتن و نماز خواندن را به محمد یاد داد. در معراج همسفر و راهنمای محمد بود. همواره با تواضع نزد محمد حاضر میشد و پیش از ورود از وی اجازه میگرفت. مکان نزول جبرئیل در مسجدالنبی مقام جبرئیل نام گرفته است. بنابر روایات کتب اهل سنت و شیعه محمد دو بار جبرئیل را به صورت حقیقیاش دیده است، یک بار در افق اعلی محمد از او درخواست میکند که شکل واقعیاش را ببنید و بار دیگر در معراج نزد سدرةالمنتهی در معراج او را به شکلی واقعیاش میبیند. بهگفتهٔ محمد جبرئیل غالباً بهچهرهٔ جوان خوشرویی به نام دِحْیة بن خلیفه کلبی بر وی ظاهر میشدهاست. جبرئیل معمولی همچون مردی معمولی با جامهای سبزرنگ و عمامهای ابریشمی، سوار بر اسب یا استر ظاهر میشدهاست.
منبع ویکپدیا