قرآن در آیه ۲۱۳ سوره بقره گوید:
«مردم امت واحدى بودند ...
پس اگر مردم امت واحدی بودند، بناچار زبان آنان نیز یکی بوده است
«دنی هیبر، زبانشناسی که زبانهای در خطر انقراض را مطالعه میکند، میگوید ردیابی قدیمیترین زبان کار پیچیدهای محسوب میشود. یکی از راههای شناسایی منشأ یک زبان این است که نقطهای را پیدا کنیم که در آن یک زبان واحد با گویشهای مختلف به دو زبان کاملاً تمایز تبدیل میشود؛ بهطوریکه افرادی که به آن گویشها حرف میزنند، دیگر حرفهای یکدیگر را متوجه نمیشوند. به عنوان مثال، چقدر باید در تاریخ به عقب برگردید تا انگلیسیزبانان بتوانند حرفهای آلمانیزبانان را متوجه شوند؟ آن نقطه از زمان نشانگر منشأ انگلیسی و آلمانی به عنوان زبانهای متمایز است که از یک زبان مشترک منشعب میشود.۱»
«نخستین بار فان باکس هورن زبانشناس و دانشمند هلندی بود که زبانی آغازین را مادر برخی زبانهای آسیایی و اروپایی دانست و آن را زبان سکایی شناسایی کرد.
این سرآغازی بر دانش زبانشناسی بر پایه جستجو برای بازسازی یا کشف یک زبان مشترک بود. در سال ۱۶۴۷ این اندیشه پیش کشیده شد و زبان سکایی سرچشمه یگانه یک خانواده زبانی بهشمار آمد. این خانواده در آغاز شش زبان را دربرمی گرفت:
هلندی، آلبانیایی، یونانی، لاتین، فارسی و آلمانی. در ۱۶۵۴ او زبانهای اسلاوی، سلتی و بالتیک را هم به این خانواده افزود.
جهانگرد ترک عثمان اولیا چلپی، در ۶–۱۶۶۵ راهی وین شد و در آنجا همانندیهایی میان فارسی و آلمانی یافت.
ویلیام جونز در سال ۱۷۸۶ در انجمن پادشاهی بررسیهای آسیایی در کلکته سخنرانی سرشناسی انجام داد که در زبان شناسی تاریخی با اهمیت بهشمار میرود.
بخشی از این سخنرانی چنین است:
«زبان سانسکریت پیشینهٔ باستانیاش هرچه باشد ساختاری شگفتانگیز دارد، پیشرفته تر از یونانی است، سترگتر از لاتین است و آراسته تر از هر دوی آنهاست؛ بااینهمه، هر دو، هم در ریشههای فعل و هم در ساختهای دستوری، همسانی و نزدیکی بسیار بیشتر از آن دارد که تنها وابسته به بخت بتواند بودهباشد؛ شباهتی چندان نزدیک و چنان قوی که هیچ واژهشناس تاریخی نمیتواند به سنجش سانسکریت و یونانی و لاتین بپردازد و آنگاه بدین نکته باور نیاورد که این هر سه میباید از سرچشمهای یگانه برخاسته باشند؛ سرچشمهای که شاید دیگر اکنون موجود نباشد. نشانههای دیگری هم هست، هرچند نه بدان محکمی، که براساس آن میتوان چنین فرض کرد که زبانهای گوتیک و سلتی و فارسی نیز خاستگاهی یگانه با سانسکریت دارند.»۲
۱-مقاله در جستجوی زبان اولیه نوشته خانم مریم صفدری
۲-ویکپدیا