ریشه یابی واژه الله
10-در توجیه ریشهیابی واژهٔ الله دو نظر وجود دارد:
این واژه مشتق است
11-مشتق بودن واژه، دیدگاه اکثریت است و به سه شکل ارائه میشود. نظریهٔ اول بر آن است که الله متشکل از دو بخش ال + اله است.
12-دربارهٔ چگونگی تبدیل «الـ+اله» به الله گفته شده که «خدای متعال» را «إِلٰه» خوانده و «ٱلْـ» تعظیم را به آن افزودند که ٱلْإِلٰه شدهاست. کاربرد زیاد این واژه سبب تخفیف همزه و تبدیل واژه به الله شدهاست.
13-زبانشناسان تاریخی عرب مفصلاً راجع به ریشه و معنی واژههای «اله» و «الله» بحث کردهاند. اغلب زبانشناسان اسم خاص «الله» را برگرفته از الإله در نظر گرفتهاند و سعی کردهاند اله را به ریشهای سهحرفی (ثلاثی) ربط دهند.
14- آنان واژهٔ اله را بر وزن فعال دانسته و اصل آن را فعلی به صورت اَلِهَ-یالَهُ یا وَلِهَ یؤلَهُ دانستهاند.
15- بر این اساس صورتهای اشتقاق از ریشههای زیر پیشنهاد شدهاند:
16- گروه دیگر با رد ارتباط مستقیم بین این دو واژه، ساخت «الله» را بیواسطه و آنی (مرتجل) یا به شکل «لاه» از ریشه «ل-ی-ه» میداند که حرف تعریف «ال» به آن چسبیدهاست.
«لاه» به معنی «پنهان بودن» یا «برفراز رفتن و علو یافتن» است. پس «اله» به معنی وجودی است که از دید بندگان پنهان میماند یا وجودی که والا و متعالی است.
17-نظریهٔ سوم در دیدگاه مشتق بودن واژه الله، آن را مشتق از ضمیر سوم شخص «ها» میداند. باین صورت که واژهٔ الله از «ها»، اسم جمع و ضمیر سوم شخص، و «لام» ملکی ساخته شدهاست.
به عبارتی دیگر، خدای متعال را ابتدا با ضمیر سوم شخص خوانده، سپس لام ملکیت به آن افزوده و «لهُ» را تشکیل دادهاند. سپس به خاطر تعظیم، ال به آن اضافه کردهاند («اللَه») و سپس فتحهٔ میانی را به مصوت بلند تبدیل کردهاند.
18 - در دوران پیش از اسلام ، الله خدای برتر و مسلماً خدای آفریدگار بود.
19- هیچ بت یا تجسم شمایلگونهای از الله شناخته نشدهاست و الله تنها ایزد مکه بود که بتی نداشت.
نام عبدالله ، پدر پیامبر اسلام، به معنی «بندهٔ الله» است.
در دوران پیش از اسلام ، الله خدای برتر و مسلماً خدای آفریدگار بود.
20-هیچ بت یا تجسم شمایلگونهای از الله شناخته نشدهاست و الله تنها ایزد مکه بود که بتی نداشت.
نام عبدالله ، پدر پیامبر اسلام، به معنی «بندهٔ الله» است.
ادامه دارد...