ادامه از نوشتار پیشین
-سوره بقره ۸۷ امین سوره بر حسب تاریخ نزول
-مطالبی که نخستین بار توسط قران مطرح شدند
(تا این مرحله از نوشتار ها ۸۶ سوره که در شهر مکه نازل شده بودند مورد بحث قرا ر گرفتند. از این جا به بعد سوره هایی که در مدینه نازل شدند مطرح می شوند.)
بنام خداوند بخشنده مهربان
بعلت طولانی بودن سوره نکات مهم تر برجسته نشان داده شده ان
الم (از رموز قرآن است). (۱)این کتاب که هیچ شک در آن نیست، راهنمای پرهیزگاران است. (۲)آن کسانی که به جهان غیب ایمان آرند و نماز به پا دارند و از هر چه روزیشان کردیم به فقیران انفاق کنند. (۳)و آنان که ایمان آرند به آنچه به تو و آنچه به (پیغمبران) پیش از تو فرستاده شد آنها خود به عالم آخرت یقین دارند. (۴)آنان از لطف پروردگار خویش به راه راستند و آنها به حقیقت، رستگاران عالمند. (۵)(ای رسول ما) کافران را یکسان است که ایشان را بترسانی یا نترسانی، ایمان نخواهند آورد. (۶)خدا مهر نهاد بر دلها و گوشهای ایشان، و بر چشمهای ایشان پرده افتاده، و ایشان را عذابی سخت خواهد بود. (۷)و گروهی از مردم (یعنی منافقان) گویند: ما ایمان آوردهایم به خدا و به روز قیامت، و حال آنکه ایمان نیاوردهاند.۸ میخواهند خدا و اهل ایمان را فریب دهند و حال آنکه فریب ندهند مگر خود را، و این را نمیدانند. (۹)
(قرآن بصورت مکرر به منافقان و دوروهای صدر اسلام اشاره می کند. بنی امیه از جمله این منافقان بودند که اکثرایت آنان هر گز به اسلام ایمان نیاوردند. این دورویی بعدها در یزید فرزند معاویه تجلی کامل پیدا کرد. ابوسفیان و معاویه و خاندانش روز فتح مکه اسلام آوردند. یعنی زمانی که دست قدرت را بالای سر خود دیدند.)
در دلهای ایشان بیماری است، خدا بر بیماری آنها بیفزاید، و برای ایشان است عذابی دردناک، به سبب آنکه پیوسته دروغ میگفتند. (۱۰)و چون آنان را گویند که فساد در زمین نکنید، گویند: تنها ما کار به صلاح کنیم. (۱۱)آگاه باشید آنها خود مفسدند ولی نمیدانند. (۱۲)(تظاهر به پرده پوشی و صلاح یکی از روشهای همیشگی انسانهای دورو است. آنان دم از دین می زنند و از خدا می گویند در حالی که هر گز به خدا و احکانش اعتقاد ندارند.).
منافقان: آیا مثل بی خردان ایمان بیاوریم؟
چون به ایشان گویند ایمان آرید ، گویند چگونه مثل بی خردان؟ آگاه باشید که ایشان خود بیخردند ولی نمیدانند. (۱۳)و چون به اهل ایمان برسند گویند: ما ایمان آوردیم؛ و وقتی با شیاطین خود خلوت کنند گویند: ما با شماییم، جز این نیست که (مؤمنان را) مسخره میکنیم. (۱۴)خدا به ایشان استهزا کند و در سرکشی مهلتشان دهد که حیران بمانند. (۱۵)آنانند که گمراهی را به راه راست خریدند، پس تجارت ایشان سود نکرد و راه هدایت نیافتند. (۱۶)مثل ایشان مانند کسی است که آتشی بیفروزد، و همین که روشن کند پیرامون او را، خدا روشنی آنان را ببرد و رها کند ایشان را در تاریکییی که هیچ نبینند. (۱۷)آنها کر و گنگ و کورند و بر نمیگردند. (۱۸)یا مَثل آنان چون کسانی است که در بیابان، بارانی تند که در آن تاریکی و رعد و برق است بر آنان ببارد، و آنان انگشتانشان را از ترس مرگ در گوش نهند مبادا از شدت صدای صاعقه بمیرند، و خدا بر کافران احاطه دارد. (۱۹)
نزدیک است برق روشنی چشمهایشان را ببرد، هر گاه روشنی بینند میروند در آن، و چون تاریک شود بایستند، و اگر خدا میخواست گوش آنها را کر و چشم آنان را کور میساخت، که خداوند بر هر چیز تواناست. (۲۰)کدام خدا را بپرستیم؟
ای مردم، بپرستید خدایی را که آفریننده شما و پیشینیان شماست، باشد که پارسا و منزّه شوید. (۲۱)آن خدایی که برای شما زمین را گسترد و آسمان را برافراشت و فرو بارید از آسمان آبی که به سبب آن بیرون آورد میوههای گوناگون برای روزی شما، پس کسی را مثل و مانند او قرار ندهید در حالی که میدانید (که بیمانند است). (۲۲)
اگر در قرآن شک دارید...
و اگر شما را شکّی است در قرآنی که بر بنده خود (محمد صلّی اللَه علیه و آله و سلّم) فرستادیم، پس بیاورید یک سوره مانند آن، و گواهان خود را بخوانید به جز خدا، اگر راست میگویید. (۲۳)و اگر این کار را نکردید و هرگز نتوانید کرد پس بپرهیزید از آتشی که هیزم آن مردم بدکار و سنگهای خارا است که (از قهر خدا) برای کافران مهیا شده است. (۲۴)
دو کار نجاتبخش:
و مژده ده کسانی را که ایمان آوردند و نیکوکاری پیشه کردند که جایگاه آنان باغهایی است که نهرها در آن جاری است، و چون از میوههای گوناگون آن بهرهمند شوند گویند: این مانند همان میوههایی است که پیش از این در دنیا ما را نصیب بود، و از نعمتهایی مانند یکدیگر بر آنان آورند، و آنها را در آن جایگاههای خوش، جفتهایی پاک و پاکیزه است و در آن بهشت، جاوید خواهند زیست. (۲۵)و خدا را شرم و ملاحظه از آن نیست که به پشه و چیزی بزرگتر از آن مثل زند، پس آنهایی که به خدا ایمان آوردهاند میدانند که آن مثل حق است از جانب او، و اما آنهایی که کافرند میگویند: خدا را از این مثل چه مقصود است؟ گمراه میکند به آن مثل بسیاری را و هدایت میکند بسیاری را! و گمراه نمیکند به آن مگر فاسقان را. (۲۶)
کسانی که عهد خدا را پس از محکم بستن میشکنند و رشتهای را که خدا امر به پیوند آن کرده میگسلند و در میان اهل زمین فساد میکنند، ایشان به حقیقت زیانکارند. (۲۷)چگونه کافر میشوید به خدا و حال آنکه مرده بودید و خدا شما را زنده کرد و دیگر بار بمیراند و باز زنده کند و عاقبت به سوی او باز گردانده میشوید؟! (۲۸)همه چیز را خدا برای انسان خلق کرده است
او خدایی است که همه موجودات زمین را برای شما خلق کرد، و پس از آن به خلقت آسمانها نظر گماشت و هفت آسمان را بر فراز یکدیگر برافراشت و او به همه چیز داناست. (۲۹)
گزارش پیش از خلقت انسان
و (به یاد آر) وقتی که پروردگارت فرشتگان را فرمود که من در زمین خلیفهای خواهم گماشت، گفتند: آیا کسانی در زمین خواهی گماشت که در آن فساد کنند و خونها بریزند و حال آنکه ما خود تو را تسبیح و تقدیس میکنیم؟! خداوند فرمود: من چیزی میدانم که شما نمیدانید. (۳۰)
(بر خی بر این باورند که انسان ها قبلا نیز بر روی زمین زندگی می کردند. این نظریه با کشفیات باستانشناسی و انسان شناسی انروز مطابقت دارد. چون تا کنون اسکلت هایی از انسانهای گذشته برروی زمین بد ست انده که روش تجزیه اتم کربن برخی از آنها را متعلق به ده ها هزار سال پیش دانسته است.)
خدا معلمی کرده و اسامی همه چیز را به آدم اموخت:
و خدا همه اسماء را به آدم یاد داد، آن گاه حقایق آن اسماء را در نظر فرشتگان پدید آورد و فرمود: اسماء اینان را بیان کنید اگر شما در دعوی خود صادقید. (۳۱)گفتند: منزهی تو، ما نمیدانیم جز آنچه تو خود به ما تعلیم فرمودی، که تویی دانا و حکیم. (۳۲)فرمود: ای آدم، ملائکه را به اسماء این حقایق آگاه ساز. چون آگاه ساخت، خدا فرمود: آیا شما را نگفتم که من بر غیب آسمانها و زمین دانا و بر آنچه آشکار و پنهان دارید آگاهم؟ (۳۳)
شیطان سر از دستور خدا می پیچد
و چون فرشتگان را فرمان دادیم که بر آدم سجده کنید، همه سجده کردند مگر شیطان که ابا و تکبّر ورزید و از فرقه کافران گردید. (۳۴)
درخت ممنوعه بهشت
و گفتیم: ای آدم تو با جفت خود در بهشت جای گزین و در آنجا از هر نعمت که بخواهید فراوان برخوردار شوید، ولی به این درخت نزدیک نشوید که از ستمکاران خواهید بود. (۳۵)
انسان گرگ انسان می شود
پس شیطان آنها را به لغزش افکند (تا از آن درخت خوردند) و (بدین عصیان) آنان را از آن مقام بیرون آورد، و گفتیم که ( فرود آیید که برخی از شما برخی را دشمنید، و شما را در زمین تا روز مرگ قرارگاه و بهره خواهد بود. (۳۶)آدم از خداوند کلماتی آموخت و با تکرار آنان خدا توبه اش را پذیرفت
پس آدم از خدای خود کلماتی آموخت و خداوند توبه او را پذیرفت، زیرا خدا بسیار توبهپذیر و مهربان است. (۳۷)گفتیم: همه از بهشت فرود آیید، تا آن گاه که از جانب من راهنمایی برای شما آید، آنان که پیروی او کنند هرگز بیمناک و اندوهگین نخواهند شد. (۳۸)و آنان که کافر شدند و تکذیب آیات ما کردند اهل دوزخند و در آتش آن همیشه معذب خواهند بود. (۳۹)
قرآن یهود عربستان را به قبول قرآن دعوت کرد:
ای بنی اسرائیل، به یاد آرید نعمتهایی که به شما عطا کردم، و به عهد من وفا کنید تا به عهد شما وفا کنم، و تنها از من بر حذر باشید. (۴۰)و به قرآنی که فرستادم ایمان آورید که تورات شما را تصدیق میکند، و اوّل کافر به آن نباشید، و آیات مرا به بهای اندک نفروشید، و تنها از قهر من بپرهیزید. (۴۱)
افشاگری خداوند در باره یهودان :شما حقیقت را می دانید ولی به آن اقرار نمی کنید:
و حق را به باطل مپوشانید و حقیقت را پنهان نسازید و حال آنکه واقفید. (۴۲)و نماز به پا دارید و زکات بدهید و با خداپرستان حق را پرستش کنید. (۴۳)چگونه شما مردم را به نیکوکاری دستور میدهید و خود را فراموش میکنید و حال آنکه کتاب خدا را میخوانید، چرا اندیشه نمیکنید؟ (۴۴)و یاری جویید از خدا به صبر و نماز، که نماز (با حضور قلب) امری بسیار بزرگ و دشوار است مگر بر خداپرستان فروتن. (۴۵)
ادامه دارد...
۱۲ موضوع