بنام خداوند بخشاینده مهربان

"سوگند به تین و زیتون، (۱) و طور سینا، (۲) و این شهر امن (۳) براستى انسان را در نیکوترین اعتدال آفریدیم. (۴) سپس او را به پست‌ترین مراتب هستی بازگردانیدیم؛ (۵) مگر کسانى را که گرویده و کارهاى شایسته کرده‌اند، که پاداشى بى‌منّت خواهند داشت. (۶) پس چه چیز، تو را بعد [از این‌] به تکذیب جزا وامى‌دارد؟ (۷) آیا خدا نیکوترین داوران نیست؟ (۸)"


شرح
سوره تین بیست و هشتمین سوره قرآن بر حسب تاریخ نزول است و در شهر مکه بر پیامبر نازل شده است. سوره ۸ آیه دارو و سه آیه اول با قسم به چهار چیز را در بر می گیرد :
-تین یعنی انجیر و زیتون
- و طور سینین کوه طور که در آن خداوند با موسی پیامبر تکلم نمود
-این شهر امن که مفسران از آن به شهر مکه تعبیر کرده اند.

اعتدال حد اکثری
درک این که چرا خداوند قسم به چند چیز مختلف را در ابتدای سوره آورده مشکل می باشد مگر به روایات مفسرین قرآن روی آوریم. این اطلاعات در تفاسیر مختلف موجود است و می توان به آنها مراجعه کرد،
ولی از آیه ۳ به بعد نکات بسیار جالبی مطرح شده که نخستین آن خلقت انسان است . خلقتی که در بهترین اعتدال صورت گرفته که می توان آنرا اعتدال حد اکثری دانست. یعنی؛ بهتراز این ممکن نبود. اگر به یک کتاب فیزیولوژی مثلا کتاب فیزیولوژی پرفسور گایتون مراجعه کنیم که در کشور ما کتاب درسی دانشگاهی برای دانشجویان پزشکی است آنگاه به این نکته پی می بریم که براستی انسان در چه درجه از شکوه و تمامیت آفریده شده است. این کتاب در سه جلد ترجمه به پارسی شده که هر جلد حدود هزار و چند صد صفحه است.

راه نجات
آیه بعد نزول انسان را به جهان مادی و یا گرفتاری در ابعاد مادی و نفسانی گزارش می کند و بلافاصله راه نجات را نیز نسشان می دهد و آن همان دو کاری است که قرآن همیشه به دو اصل اساسی معرفی می کند: ایمان به خدا و کار نیک ! این دو اصل مهم در آیات متعدد قرآن ذکر شده است. به خدا ایمان حقیقی داشتن و کارهای نیک انجام دادن