ادامه از نوشتار پیشین
-سوره بقره ۸۶ امین سوره بر حسب تاریخ نزول
-مطالبی که نخستین بار توسط قران مطرح شدند
تعیین کعبه بعنوان قبله مسلمانان
ما توجه تو را بر آسمان شاهدیم و البته روی تو را به قبلهای خواهیم گردانید که به آن خشنود شوی ، پس روی کن به طرف مسجد الحرام و شما هر کجا باشید وی بدان جانب کنید. و گروه ا۶ل کتاب به خوبی میدانند که این تغییر قبله به حق و راستی از جانب خداست و خدا از کردار آنها غافل نیست. (۱۴۴)
(این آیه بطور واضح نشان می دهد که پیامبر نقشی در نزول وحی نداشته و خداوند خود در زمان لازم و ضروری که بر حسب علم خود صلاح می دانسته آنرا نازل می کرده است. هم چنین این آیه حکایت از انتظار طولانی پیامبر برای حل مشکل قبله د ر هنگام نماز بود. چون مسلمانان طبق دستور اولیه به سمت بیت المقدس نماز می خواندند و یهودان می گفتند : شماهم که به قبله ما نماز می خوانید!
این کلام خاطر پیامبر و مسلمانان را آزرده می ساخت.به همین دلیل منتظر رسیدن وحی بود تا شاید خداوند قبله جدیدی معین کند که د ر آغاز سوره خداوند اشاره می کند که پیامبر همواره به حانب آسمان می نگریست و در انتظار بسر می برد تا این که دستور جدید صادر شد.)
اهل کتاب قبله تو را نخواهند پذیرفت
و اگر تو هر قِسم برای اهل کتاب بیاوری پیرو قبله تو نشوند و تو نیز تبعیت از قبله آنان نخواهی کرد و بعضی ملل تابع قبله برخی دیگر نشوند، و اگر تو تابع دلخواه و هوسهای جاهلانه آنها شوی بعد از آنکه از جانب خدا علم یافتی، در این صورت البته از گروه ستمکاران خواهی بود. (۱۴۵)
اهل کتاب بر اساس کتاب های خود پیامبر را می شناسند
گروهی که ما بر آنها کتاب فرستادیم، او را به خوبی میشناسند همان گونه که فرزندان خود را، و لکن گروهی از آنان حق را کتمان میکنند در صورتی که علم به آن دارند. (۱۴۶)
حق همان است که از طرف خدا به سوی تو آمد، پس هیچ شبهه به دل راه مده. (۱۴۷)
براى هر کسى وجهی و جهتی است که وى روى خود را به آن مى گرداند پس در کارهاى نیک بر یکدیگر پیشى گیرید ،چون هر کجا که باشید خداوند همگى شما را مى آورد در حقیقت خدا بر همه چیز تواناست (۱۴۸)
و از هر کجا بیرون آمدى روى خود را به سوى مسجدالحرام بگردان و البته این حق است و از جانب پروردگار تو است و خداوند از آنچه مى کنید غافل نیست (۱۴۹)
و از هر جا و به هر دیار بیرون شدی روی به جانب .مسجد الحرام کن و شما هم به هر کجا بودید روی بدان جانب کنید تا مردم به حجّت و مجادله بر شما زبان نگشایند-جز گروه ستمکار که از آنان هم نیندیشید و از من بترسید-و تا نعمت و رحمتم را برای شما به حد کمال رسانم، و باشد که راه یابید. (۱۵۰)
چنانکه در میان شما رسولی از خودتان فرستادیم که آیات ما را برای شما تلاوت میکند و نفوس شما را پاک و منزّه میگرداند و به شما تعلیم کتاب و حکمت میدهد و آنچه را نمیدانید به شما میآموزد. (۱۵۱)
پس مرا یاد کنید تا شما را یاد کنم و شکر نعمت من به جای آرید و کفران نعمت من نکنید. (۱۵۲)
صبر و نماز دو کلید نجات در راه خداوند خداوند
ای اهل ایمان، به صبر و نماز توسّل جویید که خدا با صابران است. (۱۵۳)
کسی که در راه خدا کشته شود زنده ابدی است
و به آنان که در راه خدا کشته شوند مرده نگویید، بلکه زنده ابدی هستند و لیکن همه شما این حقیقت را در نخواهید یافت. (۱۵۴)
انسان سختی هایی می بیند
و البته شما را به پارهای از سختیها چون ترس و گرسنگی و نقصان اموال و نفوس و آفات زراعت بیازماییم، و صابران را بشارت و مژده بده. (۱۵۵)
ما برای خداییم و ما زبالا ییم و بالا می رویم
آنان که چون به حادثه سخت و ناگواری دچار شوند گویند: ما برای خدا هستیم و به سوی او رجوع خواهیم کرد. (۱۵۶)
آن گروهند که مخصوص به درود و الطاف الهی و رحمت خاص و آنها خود هدایت یافتگانند. (۱۵۷)
بخش از اعمال حج
سعی صفا و مروه از شعائر دین خداست ، پس هر کس حج خانه کعبه یا اعمال مخصوص عمره به جای آورد باکی بر او نیست که سعی صفا و مروه نیز به جای آرد، و هر کس به راه خیر و نیکی شتابد (خدا پاداش وی خواهد داد که) خدا قدردان و (به همه امور خلق) عالم است. (۱۵۸)
آن گروه که آیات واضحه و هدایتی را که فرستادیم کتمان نمایند بعد از آنکه آن را برای (هدایت) مردم در کتاب بیان کردیم، آنها راخدا و تمام لعنکنندگان نیز لعن میکنند. (۱۵۹)
مگر آنهایی که توبه کردند و به اصلاح مفاسد اعمال خود پرداختند و بیان کردند (آنچه را که کتمان کردند)، پس توبه اینان را میپذیرم که منم توبه پذیر و مهربان. (۱۶۰)
آنان که کافر شده و به عقیده کفر مردند البته بر آن گروه، خدا و فرشتگان و مردمان همه لعن میفرستند. (۱۶۱)
ادامه دارد