معصومیت پیامبران و امامان الهی (بخش دوم)
آیا امامت الهی از قرآن بر آمده است؟ آیا هر کس می تواند امام الهی باشد،؟خوشبختانه در سوره پیامبران یا همان انبیاء قرآن در آیاتی پی در پی و در سوره های دیگر موضوع
پیشوایی و امامت الهی و شرایط و مرزبندی کاملا مشخص شده است:وَإِذِ ابْتَلَى إِبْرَاهِیمَ رَبُّهُ بِکَلِمَاتٍ فَأَتَمَّهُنَّ قَالَ إِنِّی جَاعِلُکَ لِلنَّاسِ إِمَامًا قَالَ وَمِنْ ذُرِّیَّتِی قَالَ لَا یَنَالُ عَهْدِی الظَّالِمِینَ ﴿۱۲۴﴾
(و چون پروردگارش ابراهیم رابا کلماتى(اموری) بیازمود و وى همه آنها را به انجام رسانید ، خدا به او گفت : من تو را امام مردم قرار دادم، ابراهیم پرسید و از دودمانم ؟ خداوند گفت: پیمان من به ظالمان نمى رسد (۱۲۴ سوره انبیاء)
شرح
یعنی پس از آن که پرودگار ابراهیم را مورد آزمایش قرارداد تا او نیز بعنوان یک بنده خوب خدا کوشش های لازم بعمل آورده و صبر و پایداری از خود نشان دهد او را به مقام امامت بر انسانها انتخاب نمود.
سپس در همین سوره قرآن از پیامبران و یا همان امامان الهی متعدد نام برده و مشخصات این برگزیدگان را معرفی می کند که در مجموع شامل همه آنان می شود:
امامان الهی باید از گروه صالحان و شایستگان باشند:
(واسحاق و یعقوب را افزون به او بخشودیم و همه را از صالحان قرار دادیم آیه (۷۲)) سوره انبیاءامامان الهی حتما زیر نظر مستقیم خداوند و هدایت مستمر او هستند:
(و آنان را امامانی قرار دادیم که به فرمان ما هدایت میکردند و به ایشان انجام دادن کارهاى نیک و برپاداشتن نماز و دادن زکات را وحى کردیم و آنان پرستنده ما بودند آیه (۷۳) سوره انبیاء)
شرح
آیه فوق به صراحت می گوید که این امامان الهی مستقیما به فرمان خود خدا وند عمل می کردند و هدایتگری آنان با نظارت ملکوت بود و خداوند از طریق وحی به آنان آنچه را که لازم بود می آموخت. اکنون پرسش این است که امامانی که بطور مستمر و همیشگی و همواره تحت نظارت و هدایت خود خداوند هستند می توانند خطا کنند؟ پاسخ مسلما منفی است. و این همان مقام بلند پایه معصومیت است .اعطای حکمت و دانش الهی :
(و به لوط حکمت و دانش عطا کردیم و او را از آن شهرى که مردمش کارهاى پلید میکردند نجات دادیم به راستى آنها گروه بد و منحرفى بودند. آیه (۷۴) سوره انبیاء)
شرح
علاوه بر آن که امامان الهی تحت تربیت مستقیم خداوند قرار می گیرند و خداوند به آنان ره راست و احکام خود را وحی می کند به آنان حکمت و دانش نیز عطا می کند. بنابراین امام الهی از فهم و دانش و حکمتی بر خوردار است که مستقیم از برترین آموزگار هستی یعنی پروردگار فرا گرفته اند.آیا این آموزش به همه افراد بشر نیز صورت می گیرد؟
امام الهی بطور حتم باید در زمره صالحان و نیکان باشد:
( او را در رحمت خویش داخل کردیم زیرا او از صالحین(شایستگان) بود آیه (۷۵)سوره انبیاء)
خدا شاهد بر امامان الهی است:
(و داوود و سلیمان را یاد کن هنگامى که در باره آن کشتزار که گوسفندان مردم شبهنگام در آن چریده بودند داورى میکردند و ما شاهد داورى آنان بودیم آیه (۷۸) سوره انبیاء)
شرح
باز این آیه تاکید بر همان حقیقت مسلم است که خداوند بر اعمال و رفتار امام الهی شاهد است.او را با دید خدایی می نگرد. توجه ملکوت به اوست. مگر ممکن است این امام منظور بارگاه قدس از دایره معصومیت خارج شود؟
فهم الهی و حکمت و علم تسخیر جهان:
(پس آن را به سلیمان فهماندیم و به هر یک از آن دو حکمت و دانش عطا کردیم و کوهها را با داوود و پرندگان به نیایش واداشتیم و ما کننده بودیم آیه (۷۹)انبیاء)ادامه دارد...